NP120 part 1

NP 120 Μέρος I
Μικροβίωμα και Ψυχική Υγεία
Ένα Εξελικτικό Ταξίδι στον Κόσμο του Άξονα Μικροβίωμα-Έντερο-Εγκέφαλος και της σχέσης Διατροφής-Ψυχικής Υγείας(DMHR)

“Αυτό ήταν ένα από τα πιο ενημερωτικά μαθήματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που έχω παρακολουθήσει ποτέ. Απέκτησα προσωπική και επαγγελματική γνώση που ανυπομονώ να αυξήσω στο εγγύς μέλλον. Σας ευχαριστώ!” Μαθητής NP 120 Μέρος I, Ιαν 2024

Επισκόπηση Μαθήματος

Σχεδόν 2.500 χρόνια πριν, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, διακήρυξε ότι “Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο.” Αυτά τα σοφά λόγια ισχύουν αιώνες αργότερα, και στην κατανόησή μας για το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και βιώνουμε. Το έντερό μας δεν είναι απλώς ένας επεξεργαστής τροφίμων. Αποικίζεται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, γνωστών συλλογικά ως μικροβίωμα. Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί, γνωστοί ως μιροβιώτες, επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα συστήματα του οργανισμού μας μέσω πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων, επηρεάζοντας βαθιά το πεπτικό, ανοσοποιητικό και νευρικό μας συστήματα.

Αλλά τι σχέση έχει αυτό με την ψυχολογική μας ευημερία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία; Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος, του εντέρου και του εγκεφάλου, γνωστή και ως άξονας μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος (Microbiome-Gut-Brain-Axis, MGBA). Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση της υγείας του εντέρου μας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία!

Σε αυτό το μαθησιακό ταξίδι, θέτουμε ερωτήσεις, παρουσιάζουμε επιστημονικές αποδείξεις και μεταδίδουμε γνώσεις σχετικές με τον άξονα μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος.

Η ενότητα αυτή αποτελείται από δύο μέρη και εισάγει το πρώτο τεκμηριωμένο εννοιολογικό μοντέλο που συνδέει τον άξονα μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος με τη σχέση διατροφής-ψυχικής υγείας, σαν ένα από τους μηχανισμούς στον αναδυόμενο τομέα της Διατροφικής Ψυχολογίας-Ψυχοδιατροφής. Έτσι, είτε είστε επαγγελματίας υγείας, επιστήμονας, είτε απλά κάποιος που ενδιαφέρεται για τον συναρπαστικό κόσμο της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου, αυτή η ενότητα είναι για εσάς. Είναι ένα ταξίδι που υπόσχεται να είναι συναρπαστικό, διαφωτιστικό, ακόμη και μεταμορφωτικό! Δείτε το Φυλλάδιο του Μαθήματος NP 120 Μέρος I εδώ.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Διατροφικής Ψυχολογίας προσφέρει Μονάδες Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης σε επαγγελματιες
Το NP120 (1) προσφέρει 18.25 μονάδες Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (18.25CE Credits). 

Εισαγωγή στο Μάθημα


Καλώς ήρθατε στο NP 120 Μέρος I, Οι Εντερικού Μικροβιώτες: Ένα Εξελικτικό Ταξίδι στον Κόσμο του Άξονα Μικροβίωμα-Έντερο-Εγκέφαλος. Σε αυτό το μάθημα, κάνουμε ένα απίστευτο ταξίδι στον κρυμμένο κόσμο των εντερικών μικροβίων που ζουν μέσα στο σώμα μας. Όπως θα ανακαλύψετε σύντομα, αυτά τα μικρόβια είναι πολύ απασχολημένα επηρεάζοντας το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και βιώνουμε. Αυτό συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας!

Τα μικρόβιά μας εκφράζουν την παρουσία τους μέσω της επικοινωνίας με πολλά από τα συστήματα του σώματός μας πέρα από το γαστρεντερικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού συστήματος, του ενδοκρινικού συστήματος, ακόμη και του εγκεφάλου μας!

Αυτή η επικοινωνία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη σχέση διατροφής-ψυχικής υγείας (DMHR) και στον τομέα της διατροφικής ψυχολογίας.

Αλλά ενώ αυτά τα μικρόβια δίνουν εντολές σε πολλά συστήματα μέσα στο σώμα και το μυαλό μας, ποιος (ή τι) τους δίνει εντολές; Αποδεικνύεται ότι οι τροφές που τρώμε παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες στα μικρόβιά μας —λέγοντάς τους πώς να δράσουν και πως να επηρεάσουν την ευρύτερη υγεία μας στη συνέχεια.

Η εκμάθηση αυτών των πολύπλοκων μηχανισμών αποτελεί μία περιοχή μελέτης που θα πρέπει να είναι κεντρική στις επιστήμες της συμπεριφοράς και της διατροφής. Η ομάδα μας έχει περάσει δύο χρόνια αναπτύσσοντας αυτό το μάθημα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, με επισκόπηση πάνω από 1000 ερευνητικών μελετών και γράφοντας, επεξεργάζοντας και συνεχώς διευρύνοντας τις γνώσεις για να προσφέρουμε αυτή τη σημαντική μαθησιακή εμπειρία.

Έχουμε εργαστεί σκληρά για να εξηγήσουμε τις έννοιες του άξονα μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος και τις ψυχικής υγείας και να αναπτύξουμε απεικονίσεις με τρόπο που καθιστά αυτές τις πολύπλοκες πληροφορίες προσβάσιμες σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τον τομέα της Ψυχοδιατροφής.

Όπως λέει ένα παλιό ρητό όμως, “Πρέπει να περπατήσεις πριν μπορέσεις να τρέξεις.” Οπότε ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στο μέρος I για την κατανόηση του άξονα μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος.

Επιμέρους Μαθησιακοί Στόχοι

Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι εκπαιδευόμενοι θα αρχίσουν να κατανοούν, με τεκνηριωμένη έρευνα, πώς ο MGBA συνδέεται με το DMHR στο πλαίσιο της διατροφικής ψυχολογίας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι εφοδιασμένοι για να εγγραφούν στο NP 120 Μέρος II και να εξερευνήσουν το τεκμηριωμένο εννοιολογικό μοντέλο MGBA-DMHR.

Αυτή η γνώση είναι θεμελιώδης για την κατανόηση του ρόλου της διατροφής και των θρεπτικών συστατικών σε όλες τις πτυχές της ψυχολογικής, γνωστικής και συμπεριφορικής λειτουργίας και της ψυχικής υγείας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:

  • Προσδιορίσουν τρία κύρια συστατικά του Άξονα Μικροβίωμα-Έντερο-Εγκέφαλος (MGBA)
  • Αναφέρουν δύο κύριες ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην έρευνα του MGBA
  • Περιγράψουν τρεις κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση και την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής
  • Απαριθμήσουν τρεις κύριες λειτουργίες του εντερικού φραγμού
  • Ορίσουν την ευβίωση, την εντερική δυσβίωση και την εντερική διαπερατότητα
  • Απαριθμήσουν δύο συστατικά στη σηματοδότηση ‘από πάνω προς τα κάτω’ (από τον εγκέφαλο προς το έντερο) και να εξηγήσουν τη σημασία τους στην επικοινωνία του MGBA
  • Ορίσουν τους μεταβολίτες που προέρχονται από το μικροβίωμα και να εξηγήσουν το ρόλο τους στην επικοινωνία του MGBA
  • Αναφέρουν την ταχύτερη και πιο άμεση οδό επικοινωνίας στην επικοινωνία του MGBA
  • Προσδιορίσουν δύο τύπους νευρο-ανοσο-ενδοκρινικών μηχανισμών σηματοδότησης (NIEMs) εντός της επικοινωνίας του MGBA
  • Περιγράψουν μια πιθανή θεραπευτική παρέμβαση που στοχεύει στον Άξονα Μικροβίωμα-Έντερο-Εγκέφαλος (MGBA)

Αυτό το μάθημα βασίζεται στα βασικά θεμέλια της διατροφικής ψυχολογίας που τέθηκε στο NP 110, συμπεριλαμβανομένων όλων των όρων, εννοιών και μεθόδων που χρησιμοποιούνται στη διατροφική ψυχολογία.

Πεδίο Εφαρμογής

Πεδίο Εφαρμογής

Αυτό το μάθημα παρουσιάζει αποδείξεις, γνώσεις και εννοιολογική μάθηση (ψυχοδιατροφική εκπαίδευση) για το πώς ο MGBA (και η διατροφή) επηρεάζουν όλες τις πτυχές της σχέσης διατροφής-ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της διατροφικής ψυχολογίας.

Αυτό το μάθημα παρέχει τα εξής:

  • Κατευθυντήριες γραμμές για την ενσωμάτωση αξιολόγησης, διάγνωσης ή παρέμβασης στην κλινική πρακτική
  • Υλικό για διατροφικές συστάσεις ή παρεμβάσεις διατροφής/ψυχικής υγείας
  • Μέθοδο για απώλεια βάρους ή έλεγχο βάρους, ή “θεραπεία” για ψυχικές διαταραχές
  • Άδεια για την άσκηση διατροφικών ή ψυχολογικών παρεμβάσεων ή την παροχή ιατρικών συμβουλών

Αυτό το μάθημα παρέχει τα εξής:

  • Επάρκεια στην ανάλυση και ερμηνεία της έρευνας MGBA-DMHR, επιτρέποντας την κριτική σκέψη και τη λήψη αποφάσεων βάσει τεκμηρίων στον τομέα της ψυχοδιατροφής
  • Τις δεξιότητες για την αποτελεσματική επικοινωνία και εκπαίδευση άλλων σχετικά με τις ψυχοδιατροφικές πτυχές του MGBA-DMHR, ενδυναμώνοντας τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας
  • Επίγνωση των παραγόντων που επηρεάζουν το MGBA-DMHR, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής, του στρες και του περιβάλλοντος
  • Γνώση των αναδυόμενων ερευνών και εξελίξεων στις παρεμβάσεις με βάση το μικροβίωμα, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών, πρεβιοτικών και της μεταμόσχευσης εντερικού μικροβιώματος, παρέχοντας γνώσεις για καινοτόμες προσεγγίσεις θεραπείας ή/και πρόληψης ψυχικών διαταραχών
  • Την ευκαιρία για δικτύωση και συνεργασία με ειδικούς, ερευνητές και επαγγελματίες στη μελέτη του MGBA-DMHR, διευκολύνοντας τον διεπιστημονικό διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών

Επισκοπήσεις Ενοτήτων


Σε αυτό το μαθησιακό ταξίδι, θέτουμε ερωτήσεις, παρουσιάζουμε αποδείξεις και μεταδίδουμε γνώσεις για τη σύνδεση του άξονα μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος (MGBA) και τη σχέση διατροφής-ψυχικής υγείας (DMHR). Αυτό η ενότητα έχει δύο μερη και εισάγει το πρώτο τεκμηριωμένο εννοιολογικό μοντέλο που συνδέει τον άξονα μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος με τη διατροφή και τη ψυχικής υγεία.

Ενότητα 1: Εισαγωγή στον Άξονα Μικροβίωμα-Έντερο-Εγκέφαλος και το DMHR

Περίγραμμα ενότητας

Η ενότητα αυτή επικεντρώνεται στο συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης και ανάπτυξης γύρω από τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και το μικροβίωμα. Θα επικεντρωθούμε στην αποκάλυψη των πολύπλοκων συστημάτων επικοινωνίας εντός του Άξονα Μικροβίωμα-Έντερο-Εγκέφαλος (MGBA), ιχνηλατώντας την ιστορική του εξέλιξη και εξετάζοντας τις ερευνητικές προσεγγίσεις που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της ύπαρξης και της σημασίας του.

Ενότητα 2: Το Εντερικό Μικροβίωμα

Περίγραμμα ενότητας

Η ενότητα 2 εξετάζει σε βάθος το εντερικό μικροβίωμα. Θα εξερευνήσουμε τη σύνθεσή του, την ποικιλομορφία του και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητά του. Μέσω αυτής της ενότητας, θα αποκτήσουμε γνώσεις για τον κρίσιμο ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού περιβάλλοντος και την επίδρασή του στη συνολική υγεία.

Ενότητα 3: Το Εντερικό Μικροβίωμα

Περίγραμμα ενότητας

Η ενότητα 3 επικεντρώνεται στον εντερικό φραγμό και την ομοιόσταση του γαστρεντερικού. Θα εξετάσουμε τη δομή και τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, διερευνώντας πώς δρα ως αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε επιβλαβή παθογόνα, ενώ παράλληλα επιτρέπει την απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, θα συζητήσουμε την έννοια της εντερικής διαπερατότητας, της εντερικής δυσβίωσης και της ευβίωσης, καθώς και θα διερευνήσουμε το ρόλο του εντερικού φραγμού στον MGBA.

Ενότητα 4: Ανατομία MGBA, οδοί επικοινωνίας και μόρια σηματοδότησης

Περίγραμμα ενότητας

Η ενότητα 4 εμβαθύνει στους μηχανισμούς των οδών επικοινωνίας του άξονα μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος (MGBA), διευκολύνοντας την αμφίδρομη σηματοδότηση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Ρίχνουμε φως στις διαδικασίες επικοινωνίας από κάτω προς τα πάνω (από το έντερο προς τον εγκέφαλο) και από πάνω προς τα κάτω (από τον εγκέφαλο προς το έντερο), μαζί με τα σχετικά συστήματα και τις οδούς που εμπλέκονται σε αυτόν τον αμφίδρομο μηχανισμό επικοινωνίας. Αυτές οι οδοί περιλαμβάνουν τη νευρική οδό, όπως το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το πνευμονογαστρικό νεύρο και το εντερικό νευρικό σύστημα· τη νευροενδοκρινική οδό που περιλαμβάνει ορμόνες και μόρια σηματοδότησης (όπως μικροβιακοί μεταβολίτες, νευροδιαβιβαστές και νευροπεπτίδια), καθώς και την ανοσολογική οδό που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος ή των μεταβολιτών του με τα ανοσοκύτταρα.

Early bird -20% έως 30/09/2024

Πληρωμή σε 3 ισόποσες δόσεις

Επενδύστε στο μέλλον σας με το στο Πιστοποιημένο Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Μετεκπαίδευσης στη Διατροφική Ψυχολογία!

Τα μαθήματα ξεκινούν στις 21/10/2024 και διαρκούν 12 μήνες. Εξασφαλίστε τη θέση σας τώρα και επωφεληθείτε από την πρώιμη εγγραφή με μια έκπτωση 20% έως τις 30/09/2024!

Μην χάσετε αυτή την μοναδική ευκαιρία να εξελίξετε την καριέρα σας. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα και κάντε το πρώτο βήμα προς την επαγγελματική σας επιτυχία!

Tιμή

€1500,00

Early bird -20% έως 30/09/2024

1200 .00
  • Διάρκεια 12 μήνες
  • Έναρξη 21.10.24

Είστε έτοιμοι να αποκτήσετε το Δίπλωμα Συνεχιζόμενης Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης στη Διατροφική Ψυχολογία; δηλώστε το ενδιαφέρον σας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα